Ontdek de Kastelen van Tante Sjaan

Slot Loevestein

De favoriete kastelen van Tante Sjaan zijn onder andere het prachtige Slot Loevestein. Dit kasteel is een waar juweeltje en straalt historie en charme uit. Tante Sjaan heeft hier vele mooie herinneringen gemaakt.

De nacht van Loevestein

Ik was zestien en leidster bij de Padvinders.  We hadden een bijeenkomst van de Nederlandse Padvinderij op Kasteel Loevestein.
"De nacht van Loevestein". En het was geweldig.
Het begon 's avonds en het duurde tot 's morgens zes uur.
Op de ophaalbrug stond een Heraut die je welkom heette en het verloop van de nacht doorgaf. We mochten bijna overal komen en het was heel indrukwekkend. Er was eten en drinken en heel veel optredens. Ik denk dat die nacht mijn liefde voor oude kastelen is geboren.

Kasteel Hoensbroek

De rondleiding op Kasteel Hoensbroek was super leuk. Alleen al meteen de gids die daar in zijn middeleeuwse kledij stond met zijn lange haren en baard. En dat was echt echt haar (ik heb er echt niet aan getrokken hoor) en met een kaars. Sinterklaas of de kerstman was er niks bij. Dat beloofde wat.
Gids Eric kon het mooi vertellen. Zo weten we nu waar veel spreekwoorden vandaan komen en dat er 13 gemakskes in kasteel Hoensbroek zijn en dat er in dezelfde tijd op Versailles helemaal geen waren. Dus Lodewijk de 14e moest gewoon op een kakstoel met al zijn adel om hem heen. Want je telde in die tijd pas mee als adel, als je dicht bij de koning was. Zelfs als hij zat te stinken op zijn kakstoel. Je moet er toch niet aan denken dat je daar met je edele neus bovenop moest zitten. Zelfs daar was Holland groots in. In gemakskes. Hoewel de adel in Holland dan weer wel een deur in hun gemakske hadden en de dienstmeiden moesten het doen met alleen een gordijntje voor hun knieën. Tsja, verschil moest er zijn.

Zo deed de rentmeester van het kasteel al zijn geïnde centen in een stoel met een diepe zitting. En dat mocht dus eigenlijk niemand weten. Hoe het dan kan dat daar de uitdrukking: "op zijn centen zitten" vandaan komt weet ook niemand.
In het schavot ( in de kelder van het kasteel) was het erg klein. Nog geen 4 meter doorsnee en daar hebben ooit 21 mensen gevangen gezeten. Met alleen een klein diep raam waar je, zelfs als je zo mager was van het niet te eten krijgen, nog niet doorheen zou kunnen. Wij merkten op dat het wel een rattentrapje leek. Die mensen werden er na zes maanden eindelijk uitgehaald, maar ze overleefden het sowieso niet. We zullen u de gruwelijke verhalen besparen. En die waren er genoeg.
Het was een leuke, mooie en leerzame rondleiding. En onze gids Eric was geweldig.

Wist je dat Tante Sjaan ooit heeft overnacht in een echt kasteel? Ze heeft een onvergetelijke tijd gehad tijdens haar verblijf in  Chateau La Valade in St. Paul Laroche in de Dordogne. Met een feest op Château de Châlus-Chabrol.

Toen mijn broertje 25 jaar getrouwd was, vierde hij dat in een kasteel in Frankrijk.  Natuurlijk wel met dresscode Middeleeuwen.
Het eerste kasteel, waar we sliepen, was een supermooi wit kasteel met mooie torens en buitengebouwen. Men zei dat er een witte uil in één van de torens buiten het kasteel zou zitten, maar ik heb hem helaas niet kunnen spotten.
Maar Chateau de Châlus-Chabrol. Was een oerlelijke veste. En toen ik er binnenkwam gingen de haren op mijn arm rechtop staan.
Nu is bekend dat Richard Leeuwenhart vanaf die toren is neergeschoten en later is hij daar ook aan die verwondingen overleden. Dus er is daar nogal wat gebeurt en vaak niet de leukste dingen.
De kasteelheer (ja de echte) wist ons smakelijke (en onsmakelijke) verhalen te vertellen over het kasteel. 
Gelukkig hoefden we er niet te slapen. Brr. Moest er niet aan denken. Ik had het gevoel dat het er behoorlijk spookte. Mijn nichtje die er wel ooit had geslapen, heeft toen ook geen oog dichtgedaan. Maar het feest was geweldig.

Alle foto's van links naar rechts: Chateau La Valade , Chateau de Châlus-Chabrol, de Ridderzaal en mijn broer en ik bij de poort van Châlus-Chabrol.